What did people eat in the region of current Estonia in the distant past?

Researchers’ Night festival 2021. Superheroes of science

In English: Last week, on the 20-24 of September, Reasearchers’ Night festival 2021 took place all over Estonia. Our archaeochemist Dr. Ester Oras gave an interesting audio lecture about the eating habits of people living in the region of current Estonia in the distant past. This topic starts with the first findings related to eating habits from the Mesolithic period and arrives at the Middle Ages. During the whole lecture, she illustrates how chemical analyses can be used for the analysis of archaeological objects. Here is the audio lecture in Estonian, but there’s also a blog post in English on a similar topic. 

Eestikeeles: Eelmisel nädalal (20.-24. septembril) toimus üle Eesti 16. Teadlaste Öö festival. Meie arheokeemia töögrupi juht Dr. Ester Oras andis festivali raames huvitava heliloengu, kus ta rääkis mida inimesed sõid kauges minevikus praeguse Eesti aladel. Ester selgitab inimeste toitumisharjumisi Mesoliitikumi ajajärgust (kust pärinevad esimesed toiduga seotud leiud praeguse Eesti aladel) Keskajani välja. Kogu loengu vältel kirjeldab Ester ka seda, kuidas keemilised analüüsid aitavad mõista arheoloogilisi leide. Mainitud eestikeelse heliloengu leiab siit, kuid samal teemal on olemas ka ingliskeelne blogipostitus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.